Det är trångt framför tavlan när "våra kvinnor" i Uganda visar att de nu kan skriva och räkna.
Rektorn ville ha böcker
Nu har de kommit!
Skolan har 1200 elever i årskurs 1-7 och 14 lärare. En klass i varje årskurs, nästan 200 elever i varje klass. På varje lektion finns två lärare, en som undervisar och en som ser till ordningen i klassen.
När vi besöker skolan våren 2015 och frågar rektorn vad är skolans viktigaste behov, svarar han direkt: BIBLIOTEK.
Det blev startskottet till en insamling i Livstyckets regi för att bygga upp ett skolbibliotek med utbildningsmaterial för alla årskurser, enligt rektorns högsta önskan. Livstycket vill också skapa förutsättningar för att ALLA barn i skolan ska kunna få en näringsrik måltid under skoldagen genom att finansiera arrende av odlingsmark där man odlar majs, potatis, bönor, mm. För flertalet barn är denna skolmåltid den enda riktiga måltiden under dagen.
2009 startade Livstycket ett samarbete med Bunyole Women's Association (BWA), en kvinnoorganisation i Butaleja distriktet, östra Uganda, som verkar för att hjälpa de mest utsatta kvinnorna och flickorna på landsbygden att skapa egen försörjningskälla och komma ut ur extrem fattigdom.
Under första åren finansierades samarbetet av Svenska institutet. År 2011 fick vi medel från Forum Syd för ett ettårigt projekt. Vi koncentrerade oss på BWA’s hantverksgrupp; där tyckte vi att vi hade mest att ge och att vi kunde bidra med egna erfarenheter. Vi satsade på att lära kvinnorna sömnad, mönsterdesign och tygtryck. Det handlade om ca 30 kvinnor.
2013 fick vi medel från Forum Syd för ett tvåårigt projekt under 2013-2014.
På plats hade vi Christina Batté, en svenska, boende i Kampala sedan 25 år. Christina är utbildad skräddare med lång yrkeserfarenhet och egen skräddarfirma. Hon brinner för kvinnorna i Butaleja. Christina fick vara både projektledare och lärare i sömnad.
Hösten 2010 höll vi vår första workshop i sömnad och tygtryck för hantverksgruppen. Bara 1,5 år senare, efter en serie workshop i tygtryck, sömnad, demokrati och marknadsföring, bildade hantverksgruppen ett fungerande kooperativ med en liten affär där de tar emot beställningar från skolor och privatpersoner.
Fokus för 2013-2014 är unga. 30 flickor som lär sig sömnad, mönsterdesign, tie & dye färgningsteknik och tygtryck men också barnuppfostran, hygien och näringslära. Ett nytt ämne är återvinningsdesign då kvinnorna syr barnkläder av gamla herrskjortor och lär sig att återanvända en del av det som tidigare hamnat i sopor.
Projektet har finansierat 20 trampsymaskiner, en dator och en printer. När vi började ägde gruppen en enda trampsymaskin. Från privata initiativ fick gruppen en overlock maskin och en elektrisk mångfunktionell symaskin.
Redan 2012 fick kooperativet beställningar på drygt 500 skoluniformer från skolor och privatpersoner, 50 gomez (traditionella klänningar) och butiken med sin verksamhet blev känd i hela trakten. Nu när kvinnorna kan både sy hela bröllopsset och färga tyger med tie&dye tekniken har beställningar ökat också från andra håll i landet. Med andra ord, en liten mirakel med tanke på hur lite medel det behövdes för att genomföra det.
Kvinnorna har fått ett nytt självförtroende, känner att de betyder något i familjen, de har fått en alldeles ny roll och en ny röst. En av kvinnorna sade att hon tack vare projektet: ”got out of the kitchen to the front of the house”; en annan uttryckte: “being a woman is no longer hinder”. Livstycket har gjort en logga för BWA som organisationen använder för att marknadsföra sina produkter.
Utifrån kvinnornas teckningar föreställande deras eget liv skapade Livstyckets formgivare, Gill Weibull, ett Afrika mönster ”Turn right at the big mango tree” efter den vägbeskrivning vi fick när vi åkte ut till byarna på vår första workshop. Och vi hittade vägen!!!
Livstycket har stött projektet med eget insamlade medel bland personalen och medlemmarna, dels till att bekosta barnpassning med reell frukost till barnen under workshop för unga kvinnor, dels att ordna alfabetiseringskurs för 40 illitterata kvinnor två halvdagar i veckan under april-december 2014. Stort tack till alla er som lämnat bidrag!
Skolemblemet är av egen design och tryckt på varje skjorta. Även bannern om workshopen har de själva tillverkat.
Projektet har finansierat 20 trampsymaskiner
Gamla herrskjortor har blivit barnklänningar
Textilmönstret "Turn right at the big mango tree"
Barnen och barnflickorna fick bröd med margarin, ägg, juice, bananer och pannkakor.
Brudfölje
Brudfölje
Necessärer och barnklänningar i eget färgat tyg
Allt har kvinnorna sytt själva
Gomezklänningar av vårt gula Afrika mönster. Kitengeklänningar och tunikor av eget färgade tie&dye.