Utförsäljning på Livstycket
Ledarartikel i Aftonbladet
Livstyckets sista julmarknad
Livstyckets vårmarknad 2019
Livstycket uppmärksammar Internationella Kvinnodagen
Livstycket går från avveckling till utveckling
Livstyckets julmarknad 2018
Livstyckets vårmarknad 2018
Livstycket i Berlin
Livstycket på inredningsmässan Formex 2018
Livstycket fyller 25 och firar med utställningen "Broderi möter betong"
Broderi möter betong
Livstyckets nya mönster
Birgitta Notlöf tilldelas stipendium av Artipelagstiftelsen
Birgitta Notlöf får Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj
Birgitta Notlöf får medalj av kungen
Birgitta Notlöf får Hallands stora Akademipris
Livstycket har fått Abrahams Barns pris 2013
Livstycket har mottagit 2012 EESC Civil Society Prize
Birgitta Notlöf tilldelas S:t Eriksmedaljen 2012
Birgitta Notlöf tilldelades Pro Patriamedaljen
Köp dina julklappar från Livstycket
Boksläpp
Vårmarknad 2017, modevisning, utställning på Marabouparken
Utställning Livstycket och Tensta Centrum
Livstycket deltar på Nordiska ministerrådets seminarium i Helsingfors
Livstyckets på Marabouparkens designjulmarknad 2016
Livstyckets julmarknad på Hallwylkska museets 2016
Livstyckets julmarknad 2016
Livstycket ställer ut i Istanbul
Vårmarknad 2016
Filmen om Livstycket
Stockholmsnytt!
Livstycket i Birmingham
Livstycket på Kalmar läns regiondag
Livstycket på Hallands konstmuseum
Livstycket i Svensk Damtidning
Livstycket i London
Dokumentär 2015
Livstyckets vårmarknad på Hallwylska museet
Livstycket ställer ut på Lunds stadsbiblioktek
Vårens evenemang du inte vill missa!
Livstycket ställer ut på Svensk Hemslöjd
Livstycket på BERNS
Utställning på Lilla Björka
Livstycket i Dagens Industri
Dokumentären Vår med Livstycket 2014
EU Projekt 2014
Kulturkvällar
Bilder från Livstyckets vårmarknad 30 maj
Livstycket ställer ut i Bryssel
Biblioteksutställningar under 2012 - 2014
Birgitta Notlöf i Studio Ett P1
Livstycket firar 20 år 2012
Livstycket på Stockholms stadsmuseum 2012
Birgitta Notlöf i P4 Västernorrland
Integrationsministern på Livstycket
Afternoon tea med Socialborgarrådet
Livstycket på bokmässan
Vad ryms i ett liv? I mötet med Marabouparkens fabrikshistoria har Livstycket gått på djupet i kvinnors historia, rättigheter och arbetsliv.
Vad ryms i ett liv? I mötet med Marabouparkens fabrikshistoria har Livstycket lagt fokus på kvinnors arbete. Vi upptäckte att kvinnors arbete och kvinnors sociala situation, rättigheter och möjligheter inte går att särskilja. Vi ville jämföra med deltagarnas egna länder och egna liv. Vad annat i livet är viktigt? I det här mönstret har Livstycket vävt samman olika delar av livet och Marabouparkens historia.
Kungliga Patriotiska Sällskapets Fostrargärningsmedalj har den 17 augusti 2017 tilldelats Birgitta Notlöf. Landshövding Chris Heister överlämnade medaljen vid en högtidlig ceremoni på Tessinska Palatset i Stockholm.
Motiveringen är:
Den sociala entreprenören Birgitta Notlöf har outtröttligt arbetat i 25 år för ett medmänskligare och mer integrerat Sverige genom att ge invandrade kvinnor värdefull kunskap och gemenskap.
Läs mer på Kungliga Patriotiska Sällskapets hemsida
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Den 20/6 var Birgitta Notlöf på slottet och tog emot en medalj ur kungens hand för sina insatser för mänskligheten.
Foto och Copyright: Göran Carlsson
Med motiveringen: "För sitt engagemang och sin tro på skapandets kraft för att höja invandrar- och flyktingkvinnors möjligheter till utbildning och självtillit i en ny värld."
Intervju med Birgitta Notlöf i P€ Halland: http://p4dela.sverigesradio.se/?id=3917
Prisutdelningen skedde torsdagen den 14/3 i Riddarhuset, Stockholm.
Abrahams Barns pris delas ut årligen av Abrahams Barn och Sigtunastiftelsen till personer eller organisationer som är förebilder när det gäller att aktivt verka för ett öppet och mångkulturellt samhälle. Vi lever i en global kultur där den andres arv också är mitt.
”Ett av Abrahams Barns huvudområden är språkutveckling. Språket är nyckeln till att kunna kommunicera och bli delaktig. Får man inte tillgång till ett lands språk kommer man alltid att befinna sig utanför både socialt och i samhället i stort. Det är en mänsklig rättighet att få lära sig läsa och skriva och få möjlighet till utbildning. Det är därför både upprörande och ett misslyckande att det i dagens Sverige finns många invandrade kvinnor som trots många år i Sverige fortfarande är analfabeter och/eller inte kan svenska. Det är till dessa som Livstycket i första hand vänder sig. Att Livstycket tagit fram en metod som är så framgångsrik är först och främst beundransvärt men också något som borde stå som modell för andra”, säger Elisabet Mattizon Armgard, programsekreterare för Abrahams Barn.
Livstyckets arbetssätt bygger på den funktionella pedagogiken. Man kombinerar en konstnärlig verksamhet som att sy, brodera och trycka på textilier med teoretisk undervisning i svenska, matematik, samhällskunskap och data. Man vill ge invandrade kvinnor chansen att lära sig det svenska språket och kulturen samtidigt som kvinnorna stärker sin självkänsla, bryter isoleringen och blir en del av samhället.
Sigtunastiftelsen är en stiftelse som genom sin verksamhet vill skapa rum för dialog och gränsöverskridande möten i en miljö och ett sammanhang som utmanar till reflektion kring hela människan. Abrahams Barn är ett verksamhetsområde inom Sigtunastiftelsen, som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Abrahams Barns tre huvudområden omfattar religionsdialog och kulturmöten, språkutveckling samt FN:s konvention om barnets rättigheter. Den narrativa pedagogiken står i centrum.
Livstycket har varit i Bryssel och mottagit 2012 EESC Civil Society Prize
för att man genom sin verksamhet bidrar till ett hållbart Europa. Livstycket fick 3:e priset i den kategorin.
http://www.eesc.europa.eu
Nordiska ministerrådet bjuder in till :
Kulturens och civilsamhällets roll som integrationsarena
Kan museer betyda något för unga asylsökande? Kan gemensamma kulturupplevelser bygga broar över kulturella klyftor? Vad kan det frivilliga kulturlivet göra för integrationen som andra inte kan?
Flyktingströmmarna till Norden och Europa är de största sedan andra världskriget och skapar stora utmaningar för våra nordiska och europeiska samhällen. Det är därför av största vikt att ta tillvara den kompetens och kunskap som finns i de nordiska länderna kring integrationsprocesser. Det handlar bland annat om att dela denna kunskap och skapa nätverk för att bättre utnyttja de erfarenheter som finns.
Oavsett om uppehållet i något nordiskt land blir kortvarigt eller sträcker sig genom livet kan och skall kulturupplevelser bidra till att integrera, öka sammanhållningen och ge förutsättningar för att skapa ett bra liv i fortsättningen. Vi i de nordiska länderna har en bred erfarenhet kring kulturen som integrationsarena – nu gäller det att dela kunskapen och ta till vara det som fungerar bäst.
Som en tidig insats har "Kulturens och civilsamhället roll som integrationsarena" pekats ut som ett insatsområde av de nordiska samarbetsministrarna. Som ett första steg avhålls en konferens i december i Helsingfors under Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.
foto © Livstycket Hallwylska palatset.jpg.zip (4.6 MB) | jana_eriksson_livstycket-7326.jpg.zip (1.1 MB) | jana_eriksson_livstycket-7009.jpg.zip (1.1 MB) |
Livstycket på Stadsbrudarnas galashow söndagen 28 september med Rickard Wolff, Babben Larsson, Lill Lindfors, Martin Stenmarck, Pia Johansson, Helge Skoog, Diamond Dogs OCH ett superhitmedly med Lill-Babs, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.
Alla artister ställde upp gratis och kvällens behållning gick oavkortat till Stadsbrudskårens stödjande arbete för kvinnor i Stockholm. Just denna kväll gick pengarna till Livstycket.
Läs mer om evenemanget och Stadsbrudskåren på http://stadsbrudskaren.se/
Den 22 maj var det dags igen för vår årliga vårmarknad. Dagen till ära hade vi öppet från tidig morgon till sen kväll och vi lanserade vårt nya mönster ”Hatten på för kvinnan i världen”. Framåt kvällen rullade vi fram vår rosa catwalk utanför Tensta Konsthall för modevisning av Livstycket Collection 2014.
Vilken härlig solig dag det blev!
Film: Viveka Sjölund
Live-musik under modevisningen: Jacob Piamorex Moscovicz (piano) och Daniel Svensson (tenor)
Radio P4 Stockholm Rapport från Livstycket den 22 maj. Bläddra fram till 2:46:47 så hör du om de dansande hattarna!
Bilder från vårmarknaden och modevisningen
Supervalåret är tema också på Livstycket. Under hela våren förbereder vi oss inför EU-valet den 25 maj. Vi läser om EU, om EU-länder, gör studiebesök, tar emot politikerbesök och mycket annat. Vi kommer att ha ett högt valdeltagande!
EU dagen (6 maj 2014) blev intensiv och lärorik på Livstycket. Varje land var representerat med basfakta och det mest karakteristiska. En tipsrunda med 28 frågor var inte alls lätt. Men som vanligt hade vi jätte skojigt!
Några av våra kvinnor besökte nyligen den unga moderatpolitikern Andrea Ström i hennes våning. Det blev ett härligt och givande möte med mycket frågor, diskussioner, kakor och frukt. Tiden gick så fort, när det var dags att gå var klockan redan 16.00.
Politiker från olika partier på besök hos Livstycket - April-Maj 2014
Socialdemokraterna besöker vår påsklunch - 16 april 2014
Besök på EU-Huset - 26 februari 2014
Den 5e mars presenterade Livstycket den andra av en serie kulturkvällar kring temat förorten i centrum.
Det finns ett behov av att kasta ljus över vad som egentligen händer i förorterna, att gå emot vissa fördomar som finns och sättet varpå förorterna beskrivs i medierna. Livstycket erbjuder en ram för inspirerande möten, utbyte av åsikter och debatt kring olika aspekter av förorten. Möten där alla som kommer får bidra! Evenemanget ägde rum den 5e mars med föredrag av Tove Lifvendahl (författare och politisk chefredaktör på SvD) och Marco De Las Casas (Ideell organisation Förorten i centrum) samt musikal underhållning av trio "The beauties and the beast".
Evenemanget hade möjliggjorts genom ekonomiska medel från Jane och Dan Olssons Stiftelse.
Den 3e oktober presenterade Livstycket den första av en serie kulturkvällar kring temat förorten i centrum.
Fokuseringen låg på bostaden och områdesplanering i förorten.
Drygt 75 personer kom till Livstyckets lokaler i Tensta centrum för att lyssna till Maria Häggblom, stadsdelsdirektör i Spånga/Tensta och Erik Stenberg, arkitekt, lärare, prefekt på KTH och tidigare Tenstabo. Skådespelare Ingela Karlsson, sångare Maria Baczynski och pianist Johan Westre förmedlade ljusstrålar i världen genom dikt och sång.
Läs mer om kulturkvällen som ägde rum den tredje oktober 2013 (pdf)
Mönstret Stockholm by Livstycket är Livstyckets unika kartbild över Stockholm. Deltagarna på Livstycket bor i Stockholm men de allra flesta känner sig bara hemma i den förort de lever i. Med projektet Stockholm – min plats på jorden ville Livstycket ändra på den saken. För oavsett var vi är födda är det i Stockholm vi hör hemma nu.http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-livstycket
Är du intresserad av en utställning i din kommun/stadsdel kontakta Halina Hylander mail: halina.hylander@livstycket.com
Eller ring Livstyckets växel 08-760 43 15 och be att få tala med Halina Hylander.
På Livstycket i Tensta har 16 kvinnliga analfabeter lärt sig läsa och gjort en bok tillsammans. Livstycket anser att det är en mänsklig rättighet att få lära sig läsa och skriva.
Biblioteksutställningar 2014
Skellefteå 10/3-28/3
Borlänge 2/4-24/4
Skäggetorps bibliotek, Linköping 28/5 - 19/6
Linköpings stadsbibliotek 23/6 - 5/8
Biblioteksutställningar 2013
Västervik Gymnasiums bibliotek 7/12 - 31/1
Arlöv bibliotek 4/2-27/2
Vårby bibliotek 8/3-13/4
Skogås bibliotek 16/4-3/5
Katrineholm bibliotek 7/5-21/6
Lindesberg bibliotek 28/6-24/7
Almedalsbiblioteket i Visby 31/7-18/8
Skene bibliotek 26/8-21/9
Håbo bibliotek 25/9-10/10
Helsingborgs bibliotek 16/10-31/10
Hudiksvalls bibliotek 6/11-5/12
Biblioteksutställningar 2012
Härnösand bibliotek 8/2-24/2
Bergsjöns bibliotek i Göteborg 29/2-23/3
Ludvika bibliotek 28/3-26/4
Ronneby bibliotek 2/5-1/6
Karlsborgs kommun 5/6-27/7
Hallunda bibliotek 1/8-31/8
Tensta bibliotek 4-28/9
Rinkeby bibliotek 2-26/10
Biskopsgårdens bibliotek Göteborg 1-29/11
Läs mer om projektet "Vi dricker te och lär oss e"
Lyssna på inslaget om Livstyckets läsprojektet i programmet Studio Ett Sveriges radio P1:
http://sverigesradio.se/
Livstyckets verksamhet i Tensta är integration. För oss innebär integration att du kan tala, skriva och läsa på ditt nya språk och att du känner dig hemma i ditt nya land. Utställningen presenterar Livstyckets senaste projekt Vi dricker te och lär oss e, Stockholm – min plats på jorden samt Det hänger på håret.
Utställningen pågick mellan 19/4 - 30/9 2012
På Livstycket är omkring 25 procent av deltagarna analfabeter. I hela världen finns omkring 920 miljoner analfabeter och av dem är 600 miljoner kvinnor. I läsprojektet Vi dricker te och lär oss e deltog 16 kvinnor. Det här är berättelsen om hur de genom Livstyckets metod erövrade ett språk, medverkade till ett nytt textilt mönster och gav ut en bok!
Vad krävs för att du ska känna dig hemma och rota dig på en ny plats? Med projektet Stockholm – min plats jorden har Livstycket intagit Stockholm. Vi har läst karta, åkt tunnelbana, besökt kända byggnader, tecknat och lärt känna vår stad. För oavsett var vi är födda är det i Stockholm vi hör hemma nu. Följ med på våra resor, de har blivit ett textilt mönster och finns berättade i text, broderier och fotografier.
Aldrig förr har väl huvudbonader väckt så mycket debatt och upprörda känslor som de gör i vår samtid. Ändå har huvudbonader i olika utföranden historiskt sett varit ett självklart inslag i klädesdräkten runt om i världen. Livstycket har låtit sig inspireras av detta och skapat modeinstallationen Det hänger på håret.
Under hösten 2012 och våren 2013 kommer Livstycket att hålla seminarier för dig som vill veta mer om Livstycket, läs- och språkinlärning och om huvudbonader. Vänligen kontakta info@livstycket.se för mer information.
http://www.stadsmuseum.stockholm.se/museet.php?artikel=285&sprak=svenska
Lyssna på Sveriges Radios inslag om Livstycket http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5074546
Biblioteksutställningen Vi dricker te och lär oss e invigs i Härnösand, Birgitta Notlöf medverkar i P4 Västernorrland.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=4954491
Integrationsminister Erik Ullenhag besökte Livstyckets verksamhet onsdag den 9 november 2011.
Erik Ullenhag var intresserad av att se hur Livstycket arbetar med integration och språkinlärning.
Den 4 oktober 2011 var det så äntligen dags för invigning av Vi dricker te och lär oss e här på Livstycket i Tensta.
Socialborgarrådet Anna König Järlemyr kom hit och "knöt upp bandet" (på Livstycket klipper vi inga band, men vi knyter gärna upp och ihop). Vi drack afternoon tea, mumsade på snittar, muffins och scones och blev förevigade av TV4 Nyheterna Stockholm.
På bokmässan den 22 september presenterades läseboken Vi dricker te och lär oss e, skriven av Livstyckets forna analfabeter.