Livstyckets Projekt - Mönster

Livstyckets mönster föddes oftast ur våra olika projekt. På Livstyckettänkte vi att det bästa sättet att bearbeta gamla minnen och lära nytt är att kombinera teori med konstnärligt skapande. När man skissar och tecknar så kan kunskaper och upplevelser sjunka in i sin egen takt.

Därför bär våra mönster på alldeles unika historier, minnen ochupplevelser. Här kan du läsa om några av projekten och mönstren.

PROJEKTET STOCKHOLM

Projektet Stockholm – min plats på jorden startade hösten 2011. Under augusti månad reste vi runt i staden för att vidga våra vyer, teckna och hitta våra egna smultronställen.

Vi fördjupade oss i Stockholms historia, besökte museum, slott och gjorde olika studiebesök. Vi läste också skönlitteratur om staden vi lever i och de människor som befolkar den.

Livstyckets Projekt - Mönster

Livstycket arbetade ofta i projektform som ett komplement till den vardagliga basverksamheten. Dessa projekt kunde ske i samarbete med museum, företag och organisationer och var delfinansierade av stiftelser, fonder och organisationer.

Projektformer

Livstyckets projekt antog väldigt olika former. Det kunde vara alltifrån läseprojekt som Vi dricker te och lär oss e, internationella projekt i Turkiet och Uganda eller projekt som handlade om vår närmiljö. Hösten 2011 inleddes till exempel ett samarbete med Stockholms stadsmuseum för att lära oss mer om staden vi lever i. Ibland sträckte sig projekten över några dagar eller veckor, ibland handlade det om månader och år. Gemensamt för dem alla var att de hade en början och ett slut.

Projektet Stockholm

Vi fördjupade oss i Stockholms historia, besökte museum, slott och gjorde olika studiebesök.
Vi läste också skönlitteratur om staden vi lever i och de människor som befolkar den.

Hallwylska Palatset

Kvinnorna från Livstycket bekantade sig under nästan ett helt år med Wilhelmina von Hallwyl och hennes samlingar, samtidigt som de fördjupade sig i kvinnohistoria och de villkor som är gemensamma för kvinnor världen över. Det blev ett möte mellan kvinnor, mellan två sekel och mellan flera kulturer.

Vi dricker te och lär oss E

Livstycket startade under våren 2010 läsprojektet Vi dricker te och lär oss e. Cirka 25 procent av Livstyckets deltagare var analfabeter och i det här projektet fick några av dem en möjlighet att lära sig läsa och skriva från grunden. Projektet resulterade i en läsebok av och för analfabeter, ett nytt mönster och det viktigaste av allt – fjorton kvinnor av sexton knäckte läskoden.

Vägen till integration via skapande och design.

MÖNSTER

Livstyckets mönster föddes oftast ur våra olika projekt. På Livstycket tänkte vi att det bästa sättet att bearbeta gamla minnen och lära nytt är att kombinera teori med konstnärligt skapande. När man skissar och tecknar så kan kunskaper och upplevelser sjunka in i sin egen takt. Därför bär våra mönster på alldeles unika historier, minnen och upplevelser. Här kan du läsa om några av projekten och mönstren.

LIVSTYCKET - vi utbildar kvinnor, vi utbildar hela världen

VI DRICKER TE OCH LÄR OSS E

En dag ringer Khadija Mohamed till sin mamma i Somalia och berättar att hon kan skriva sitt namn. Nu behöver hon aldrig mer be om hjälp för att signera några blanketter. Khadija Mohamed är en av 16 deltagare i Livstyckets läsprojekt Vi dricker te och lär oss e. Tillsammans med de andra kvinnorna är hon också författare till läseboken med samma namn. Självklart har projektet även resulterat i ett textilt mönster, Vi dricker te och lär oss e.
Ingen vet hur många analfabeter det finns i Sverige, det förs ingen statistik över det. På Livstycket vet vi däremot att omkring 25 procent av deltagarna är analfabeter. Våren 2010 startade Livstycket, tack vare olika ekonomiska bidrag, läsprojektet Vi dricker te och lär oss e. Livstyckets funktionella pedagogik kombinerades med Wittingmetoden där fokus ligger på språkljuden. Under projektets gång fick deltagarna koppla språkljuden till bokstäver, ord och egna berättelser. De illustrerade även sin nya språkvärld med egna konstnärliga alster. Resultatet blev en bok, ett nytt unikt textilt mönster och det viktigaste av allt – färre analfabeter i vårt land!
Vi vet nu att med rätt metod kan analfabeter lära sig läsa och skriva. Om man får tillåta sig att drömma så skulle vår önskan vara att få möjlighet att tillämpa Livstyckets metod på nyanlända analfabeter. Tänk att kunna läsa och skriva redan efter drygt ett år i Sverige, vilka möjligheter som skulle öppna sig då!
Livstycket - tryck föder glädje, lust och vilja
Rulla till toppen